PÄÄSIVU RODUSTA KASVATTAJAT JALOSTUSORIT TOIMINTA MUUTA

HISTORIAA

Itäisestä Kentuckystä, Appalakkien esivuoristosta kotoisin olevien kalliovuortenponien historia ennen 1900-lukua on hämärän peitossa vähäisen dokumentoinnin vuoksi ja rodun alkuvaiheet ovat kulkeutuneet vuosien matkassa lähinnä suullisesti sukupolvelta toiselle kertoen. Alkujaan helppokäyntisiä ja kestäviä poneja käytettiin monipuolisesesti vaellusratsuina ja maataloustöissä. Rotuyhdistys (RMHA, The Rocky Mountain Horse Association) ja kantakirja avattiin alkuperämaassa Yhdysvalloissa vasta vuonna 1986, joten kalliovuortenponia voidaan pitää uutena rotuna. Rodun eteen näki paljon vaivaa kentuckylainen Sam Tuttle, joka 1900-luvun puolivälissä onnistui pysäyttämään yksilöiden määrän laskun. Varsinkin Tuttlen lähes 40-vuotiaaksi elänyt, valleusratsuna toiminut ori Tobe oli suuressa suosiossa varmajalkaisuuden ja hyvän luonteensa vuoksi, joita se periytti myös jälkeläisilleen. Nykyisin oria pidetäänkin rodun kantaorina.

rotumääritelmä

Kalliovuortenponit ovat varsin kestäviä ja hyväluonteisia, joten ne soveltuvat hyvin koko perheen ratsuksi. Ne ovat suurikokosia poneiksi, säkäkorkeus vaihtelee 144 - 162 cm välillä. Kolmen tavallisen askellajin lisäksi ponit taitavat luonnostaan passikäynnin eli amblen, jossa nopeus voi olla huipussaan jopa 32 km/h.
Ponit tunnistetaan usein erikoisesta värityksestään. Hopeanruunikko ja hopeanmusta ovat kaikkein yleisimmät värit, mutta myös muita yksivärisiä, kuten rautiaita, ruunikoita, mustia, voikkoja, hallakoita ja samppanjoita esiintyy. Merkit on sallittu, kunhan ne eivät ole hallitsevia. Jaloissa merkit eivät saa nousta polven tai kintereen yläpuolelle.

- Yleisilme rohkea, luottavainen
- Keskikokoinen, kaunis pää
- Kaarevahko kaula
- Loivat lavat (ideaali 45º kulma)
- Matala säkä
- Leveä ja syvä rintakehä
- Hyvä ylälinja
- Hyväasentoiset jalat
- Kovat ja hyvät kaviot


kanta virtuaalimaailmassa

Virtuaalimaailmassa kalliovuortenponeja esiintyi ensimmäistä kertaa noin vuoden 2004 paikkeilla, mutta mahdollisesti yksilöitä on ollut aiemminkin. Rodun tärkein vaikuttaja Ionic on kasvattanut rotua vuodesta 2004 alkaen jättäen selvästi jälkensä rodun virtuaaliseen hevoskantaan. Toinen vanhempi kasvattaja, jolle on syntynyt useampi kasvatti, on West Life Farm, joka ei tosin ole enään toiminnassa. West Life Farmilta on peräisin seuraavanlaisia kantaponeja: Bravo Guerrero, Shingles ja Failed Escape. Vuodesta 2006 yhdistyksen ylläpitäjä, Disa, on ollut mukana kalliovuortenponien kanssa Knoxdale Farmin kanssa. 2007-2009 kasvattajiin lukeutui myös Branwen Farm. Poneja on myös jonkun verran yksityisomistuksessa.

Virtuaalimaailmassa kalliovuortenponit eivät toistaiseksi ole saaneet merkittäviä saavutuksia. Ioniclainen tamma Grand Canyon Monabell kantakirjattiin vuonna 2004 III-palkinnolla ja Heidi M:n omistama ori Cyrus BRN on sekä Champion, että II-palkinnon kantakirjaori 71 pisteellä marraskuun 2009 tilaisuuden neljänneksi parhaimpana. Jos ponisi sattuu kahmimaan jonkun arvonimen ilmoita toki siitä!

  • Merkittävimmät orilinjat
  • Merkittävimmät tammalinjat


  • Lähteet,
    Hevosmaailma, The Rocky Mountain Horse Association, Wikipedia.